top of page

מילון בעברית למונחים שברגש

מילון עברי "שלנו" למונחים שברגש

מילים ומונחים מתחום הפסיכולוגיה וחיי הרגש

מילון "פסיכולוגית" > עברית

אהבה נכזבת סמויה  - Covert Unrequited Love

*אהבה נכזבת סמויה (וכרונית) הינו מצב בו חווים אהבה נכזבת, שלא מדעת. זו תופעה שיכולה להתקיים רק בקשרים של קרבה ואהבה אמיצים ביותר: למי מההורים או לבן/בת זוג (בעל או אישה) שמאוד אוהבים. זו אהבה לבלתי מושגים רגשית, בקשר שריר וקיים.

בעוד באהבה נכזבת רומנטית, כפי שכולנו מכירים אותה, מושאי אהבתנו הם אלה שחותכים איתנו את הקשר, או נותנים לנו להבין, שהם אינם מעוניינים בקשר של אהבה איתנו, במצבים של אהבה נכזבת סמויה, לא רק שמושאי אהבתנו לא מנתקים איתנו את הקשר, או מיידעים אותנו שאהבתנו איננה נדרשת להם - הם "מעודדים" את קיום הקשר שלנו איתם ואליהם, מאחר שהשירותים שאנו מספקים להם רצויים להם ביותר. כלומר, שבעוד אנו מרעיפים על בני/בנות הזוג שלנו מחוות של אהבה, עושים למענם כול שניתן ושלעיל ידינו, אנו גם לרוב מפרנסים אותם, או מנקים, מבשלים, עורכים קניות וסידורים ונושאים במלוא האחריות לגידול ולחינוך הילדים... או כשהמדובר במי מההורים - אלה הם האבא או האמא שלכול רצון, בקשה או צורך שלהם אנחנו נענים: בין אם בליווי, בין אם בלקיחת חלק "מאוד פעיל" במטלות ובסידורים שלהם, קשובים להם ולהוראותיהם ועצותיהם לנו ובטוחים לחלוטין שכול מה שהם עושים או לא עושים למעננו זה רק לטובתנו - אנחנו, מבחינתם "ספקי שירותים"ולהם אין רגשות אהבה אותנטיים כלפינו או לנו! הם יודעים להשתמש במילים של אהבה, מימיקה של רוך וחום - אך אין מאחוריהם שום אמת. אלה בני אדם שבפועל לא מסוגלים לחוש אהבה או אמפתיה לזולת, בגלל בעייה/פתולוגיה באישיות שלהם. בדיוק ההורים שלמענם נתאמץ, אפילו במחיר "פעוט" של ביטול עצמי וויתור על רצונותינו ונטיות ליבנו ושאיפותינו - ולו רק כדי לזכות באהבתם והערכתם. אלה בני ובנות הזוג שנקטוף למענם את השמש, הירח ואת הכוכבים - וזה לא ישנה. זה לעולם לא יהיה מספיק.  בקיצור, זו אהבה נכזבת לאנשים הנוכחים-נפקדים בחיינו. מה שכן או לא נעשה - לא יצליח לעורר בהם רגשות של אהבה. זה לא אישי. זה נעוץ במבנה האישיות שלהם, בחיווטים הרגשיים והמוחיים שלהם!

אהבה נכזבת סמויה מקנה לנפגעיה קיום דומה לקיומם של המכורים לקוקאין (הוכח ואומת בצורה מדעית טהורה, באינספור מחקרים במהלך 3 העשורים האחרונים).

אינטואיציה - Intuition - "תחושת בטן"

אינטואיציה - הינה תחושת בטן, שבד"כ מיוחסת לנשים. מעין ידיעה פנימית או תחושת וודאות שעוקפת את הרציונל. האינטואיציה מתבססת על תפקודים במוח הימני (הצד הקריאטיבי של המוח), אבל נובעת בעיקרון ממידע שמצוי בתת-מודע והצף למודע כ"תחושת בטן" ובמיידי. לפעמים האינטואיציה היא הסקת מסקנות על סמך נתונים מהשטח והתבססות על הניסיון האישי - הכול שלא במודע. קשה עד בלתי אפשרי להסביר רציונלית מנין יודעים את שיודעים, היות, שכאמור,  המסקנות והידיעות נובעות מהתת מודע. מיכולת התפיסה שלנו את המציאות.

כשאנו מבינים ו/או קולטים/תופסים/מפרשים את המציאות אינטואיטיבית, אנו נשענים בכבדות על הרגשות שלנו ופחות על ההיגיון ו/או הרציונל. גם הרגשות וגם הרציונל וההיגיון שלנו עשויים להטעות אותנו - היות ששניהם נשענים על הניסיון חיים שלנו, הסביבה בה גדלנו והאנשים להם היינו חשופים ושהשפיעו עלינו. כלומר, האינטואיציה של כ"א מאיתנו מוגבלת למה שידוע ומוכר לנו...

א"נ - (NPD(s - (הפרעות) אישיות נרקיסיסטית

Narcissistic Personality Disorders הינו מושג בעגה המקצועית של פסיכולוגים ופסיכיאטרים, בהתייחסם להפרעות האישיות של המתעללים רגשית הסמויים - 4 סוגי הפרעות האישיות שבקבוצה/אשכול ב' של  ה-DSM.
אמנם, נרקיסיסט/ית הם בעלי הפרעת אישיות זו (לרוב קשה לאבחון, בשל יכולתם לשכנע את עצמם ואת זולתם בשקרים ובדימוי, שהם מציגים), אך לכול המתעללים רגשית הסמויים מאפיינים נרקיסיסטיים, בדרגות ובשילובים משלהם. 
NP -אישיות נרקיסיסטית (א"נ):  נשים וגברים בעלי מאפיינים נרקיסיסטיים. גם לאנשים הסובלים מהפרעת אישיות גבולית, הפרעת אישיות אנטי-סוציאלית/סוציופאטים או, הפרעת אישיות היסטריונית - אישיות נרקיסיסטית.
יש להבדיל בין האבחנה של 'הפרעת אישיות נרקיסיסטית' לבין א"נ/אישיות נרקיסיסטית. באנשים בעלי אישיות נרקיסיסטית רמת התכונות וההתנהגויות של בעלי הפרעת אישיות נרקיסיסטית גבוהה (רק שהתמונה הקלינית שלהם טרם "זכתה" לאבחון ספציפי, או לשיוך למי מהפרעות האישיות של המתעללים רגשית).

איכות רגשית - EQ - Emotional Quality

כפי שניתן לאמוד את ה-IQ (איכות ורמת האינטלקט השכלי של אדם), כן ניתן לאמוד את ה- EQ שלו.  רמת ה-EQ נמדדת ונאמדת בעיקר ע"פ היכולות להתמודד עם מצבים של תסכול, אכזבה ומפחי נפש, ויכולתו/ה  של אדם לדחות סיפוקים (הבגרות והבשלות הרגשית/נפשית) שלו/ה. ככל שה-EQ גבוה יותר, כן גבוהות איכויות הנתינה, התמיכה, האמפתיה והכישורים החברתיים שלו/ה. וכמו שסביבה דלת גירויים שכליים מורידה את ה-IQ המולד וזה שהתפתח, כן בסביבה רגשית "מעושה", בלתי תומכת בפועל (אלא רק מהשפה אל החוץ), דלה בקשרים, במגע אישי ובאינטימיות - תיפגע, תתכרסם ותופחת רמת ה-EQ של האדם.

אינטונציה - intonation

לפי האקדמיה ללשון עברית, פירוש המילה 'אינטונציה' הוא הַנְגָּנָה. בפועל המדובר בגוון הקול של הדובר/ת: הדגשה של מילים, עליות ו/או ירידות במנעד הקול, הדרך בה מיישמים בזמן הדיבור את סימני הפיסוק שבכתב ונימת הקול (כגון תהיה, תדהמה, לגלוג, הסכמה, חיוך, עוקצנות, ציווי, חוסר סבלנות וכו'). נימת הדיבור 'עוטפת' את המילים שנאמרות ומקנה לנאמר את המשמעות, שמאחורי פירושן המילולי של המילים שנאמרו. לדוגמה: "באמת?" (פליאה, ספקנות), "באמת!" (פסקנות), "באמת..." (הצטדקות).

אינפנטיליות/אינפנטילי - infantile

ילדותיות. כשמשתמשים במונח בהקשר לאדם מבוגר/בוגר, הכוונה היא שלילית. מצופה מילדים קטנים שיהיו והתנהגו בצורה ילדותית, שמתבטאת בהעדר יכולת לדחות סיפוקים ותחושת זמן לא בשלה (ילדים קטנים ופעוטות מתקשים להבין את מושג הזמן ומבחינתם, לדוגמה, בשבוע הבא יכול להתפרש כ"מחר" או "עוד מעט". גם דקות או שעה מתפרשים אצלם כ"נצח", בעיקר אם הם ממתינים למשהו שרצוי או חשוב להם).
מצופה מילדים שילמדו, עם הגיל, להתמודד עם הצורך בדחיית סיפוקים ושיבינו את מושג הזמן. התקפי זעם של ילדים (שמשדרים תסכול ואלימות על כך שמבוקשם לא ניתן להם במיידי, או כלל לא יינתן להם) הם שיקוף של העדר בשלות רגשית ויכולת נמוכה להתמודד עם המציאות).
באנשים שסובלים מאחת מארבעת הפרעות האישיות, שמפורטות באתר, בין השאר, צורך בלתי נשלט "לשלוט במציאות", בסביבה ובסובבים... צורך אינפנטילי/ילדותי שבא לידי ביטוי בכל אחד ואחת מהם אחרת. תופעה זו בולטת בעיקר בנשים (ומעט הגברים) שסובלים מ*אישיות היסטריונית, מהווה אינפנטיליות/ילדותיות המאפיין העיקרי: התקפי זעם, בכי, "חולשות" דימיוניות וצורך נואש לתשומת לב 24/7. קשה עד בלתי אפשרי לרצות אותם לאורך זמן בשל הקפריזיות (תנודות חדות במצבי הרוח, בצרכים וברצונות שלהם). בבעלי הפרעת אישיות נרקיסיסטית היא תתבטא בנטייה להתפרצויות זעם, בנרקיסיסטים סמויים זה לרוב ייתבטא ב*שתיקה עוינת או באדישות מוחלטת וחוסר עניין בזולת.

אסטרטגיה - strategy

תכנית פעולה, מתוכננת ומחושבת (שנועדה בד"כ לטווח ארוך), לצורך השגת מטרה/ות.

בניגוד למסקנה ה"מתבקשת"/בסתירה לאינטואיציה - counter-intuitive

בניגוד לתגובה האינטואיטיבית שלנו. counter זה 'נגד', intuitive זה 'אינטואיטיבית'/תחושת הבטן. אכן קיימים מצבים בהם יש לחשוב ולנהוג ההפך ממה ש"מרגיש לנו נכון/טבעי" לטובתנו ולטובת הכלל (כי לנוכח נתונים מסויימים, קיימת מעין "אחדות החשיבה/המחשבה האנושית").  לדוגמה: * אם כולנו רואים ילד קטן מתרפק על מי מהוריו וזוכה לחיבוק ולמילות של אהבה, רובנו ככולנו נגיע למסקנה האינטואיטיבית/"המתבקשת", שאנו עדים למערכת יחסים אוהבת ו"טבעית"בין הורים לילדיהם. אם יעמדו לפנינו שני אנשים, האחד משדר נינוחות ורוגע, מדבר מתוך שיקול-דעת, ארשת פניו נעימה, נשימתו קצובה ובקולו אין עליות וירידות חדות, בעוד שלידו יעמוד אדם נסער, שדיבורו פחות "סדור" ומהוקצע, שנדמה כי הוא קופץ מעניין לעניין, שפת גופו "תזזיתית-משהו", ידיו וזרועותיו נעות להדגשת דבריו , קולו עולה ויורד - "אינסטינקטיבית/אינטואיטיבית" רובנו ככולנו נגיע למסקנה ה"מתבקשת" שהאדם הנינוח יודע על מה הוא מדבר. לעומתו, ייצור בנו הנסער את ה"רושם המתבקש", שהוא אדם עצבני ובלתי נעים, במקרה הטוב, וקרוב לאבדן שפיות במקרה הפחות טוב. למי מהם ניטה להקשיב יותר? אינטואיטיבית? במי מהם ניטה יותר לתת אמון, אינטואיטיבית? העניין הוא. שבמצבי חיים מסויימים, דווקא ה"נינוח/ה" והמהוקצעים הם הפושעים/המתעללים ואילו הנסער/ת הם הקרבנות. מי מכם היה נשאר נינוח ורגוע אילו גילה ש"שתו לו, לקחו לו, הרסו לו..."?

* במצבים של *ניכור הורי, הילדים מתרפקים על ההורה המתעלל והמנכר. בפועל אנו עדים לאחיזת עיניים "בהשפעת" המתעלל/ת. והילדים הם קורבנות של אהבה נכזבת סמויה ו*היקשרות טראומטית (בדומה ל*תסמונת שטקהולם...)

גסלייטינג/גזלייטינג - Gaslighting

כשמשתמשים במונח בהקשר רגשי, המדובר בעמעום הדעת. פירוש המילה "דעת" זה "הפנמה".  כלומר, המדובר בעמעום הדעת, פגיעה ביכולת העיבוד המשלבת בין ההכרה, ההיגיון והרגש, המובילים להפנמה. גסלייטינג/עמעום הדעת פוגע ביכולת החשיבה הרציונאלית בשל הפגיעה בעיבוד הנתונים הרגשיים. זאת אומרת,  שהנפגעים לא מאבדים את היכולת הרציונאלית/שכלית שלהם, אלא "רק" את יכולת שיקול דעתם המלאה, בכול הנוגע לרגשותיהם. היעילות של שיטת הגסלייטינג מגיעה לשיאה בתוך גג שנה של קיום קשר משמעותי עם הזולת שמשתמש בגסלייטינג: אבא, אמא או קרובי משפחה מדרגה ראשונה ושנייה, בני/בנות זוג, חברים, מנהלים וכו'. זו גם הסיבה העיקרית לכך שגברים ונשים משכילים ונבונים, נשארים במערכות יחסים של התעללות נפשית/רגשית - הם "רואים" במפעילי השיטה את מי שהכי (מכול נפש חיה), רוצה ופועל לטובתם  ...  להמשך קריאה >

דיסוננס קוגניטיבי - cognitive dissonance

לפי האקדמיה ללשון עברית "צְרִיר הַכָּרָנִי".
אין לי מושג מדוע האקדמיה "הרגישה צורך" לתת פירוש נוסף (ו"מופ_ץ" להפליא), אם כולנו מכירים את המונח בעברית לכך!!! דעה חצויה!!!
ואם מתעקשים "לדקדק" אז בפועל, חוסר הלימה בין רגש לידע זו התנגשות מחשבתית-רגשית.
(מאחר שהפירוש לקוגניציה מורכב ממספר גורמים וכמכלול, המדובר בדעת/הפנמה - הרי שבתיאוריה היה ניתן להמשיך לכנות דיסוננס קוגניטיבי בעברית דעה חצויה. או בפשטות "בלבול הדעת". הבעייה היא, שרובנו מייחסים את המושג"בלבול הדעת" לרמה מסויימת של "טירוף"...). גללו למילה קוגניציה.

המרת תפיסת המציאות - Perspecticide

המונח/הביטוי Perspecticide מורכב מהמילה באנגלית perspective (תפיסת המציאות, מהפועל to perceive) ומהסיומת CIDE, שמצביעה על/מבטאת אבדן. המדובר בהמרה של תפיסת האני של אדם (נשים גברים וילדים) על כל מרכיביה (ערכים, עמדות, אמונות וכו'), המתרחשת לאט, לאורך זמן ובמשך קשר קרוב של הקרבן לשיטת הגסלייטינג ולהתנהגויות נוספות של נשים וגברים בעלי אישיות נרקיסיסטית. המרה שכזו איננה מחייבת הפעלה של אלימות גופנית כלשהי, ו"מספיקה בהחלט" חשיפה ממושכת לסגנון ביטוי מילולי ולשפת הגוף והפנים (מימיקת הפנים) של המתעללים רגשית הסמויים. כמו בכל מצב של המרה - ה"שינוי" מתבצע על ידי גורם חיצוני ולא ע"י המושא שמומר... גסלייטינג היא אחת השיטות המובילה לפרספקטיסייד (התוצאה לחשיפה ממושכת של התעללות רגשית סמויה). תפיסת העצמי משתנה, כול הפרשנות של מי שנפלו קרבן (שרדו התעללות רגשית/נפשית סמויה) משתנה, ובשל כך נפגעת יכולת קבלת ההחלטות שלהם (למען עצמם) בצורה אנושה. הנפגעים הם שורדים/קרבנות של *שיטות שפעול/מניפולציה נרקיסיסטית.  (דוגמאות נוספות במאמר על קרסים של שליטה ובמאמר על נרקיסיזם סמוי) המציאות, כפי שהייתה מוכרת להם "הומרה" והם לא יודעים את מה שהם יודעים". בני אדם שחוו התעללות נרקיסיסטית הופכים להיות אסירים בתוך חייהם. כלומר, ש*פרספקטיסייד זו תוצאה ישירה של גסלייטינג ושיטות הפעולה של ארבעת סוגי הפרעות האישיות, המרכיבים את קבוצת המתעללים רגשית הסמויים.

התעללות רגשית - Emotional Abuse

התעללות רגשית היא הדרך בה פוגעים ברגשות הזולת. בין אם מילולית (בהקנטות, כינויים לא מחמיאים, או קללות);  בין אם בעוצמת ובגוון הקול (הרמות קול, צעקות,"יריקת" המילים, ציווי, רטינות, לעג, בוז, שאט-נפש, קוצר רוח, ביקורתיות וכו'); בהבעות פנים (מימיקה וביוטיי-מיקרו micro-expressions) כגון גלגול עיניים, חשיקת שיניים, מבטים מזרי אימה, קפיצת-פה ועוד; בשפת גוף שמשדרת אי-נוחות, חוסר סבלנות, עצבנות, איום, שעמום...; לבין אם באדישות, בשתיקת ניכור ו/או בהתעלמות מקיום. הלבנת פנים ברבים הינה גם סוג של התעללות רגשית פוגענית (כלומר, התעללות רגשית יכולה להיעשות בפרטיות ו/או בקרב קהל). התעללות רגשית יכולה להיעשות בכול מקום ובכול זמן. המשך קריאה: *התעללות רגשית סמויה.

התעללות רגשית סמויה -  Covert Emotional Abuse

התעללות רגשית סמויה (ה.ר.ס) מהווה סוג של "שטיפת-מוח" איטית וזוחלת לאורך זמן של שבועות, חודשים ושנים.  היא יכולה להתקיים רק במצבים של קרבה גבוהה למתעלל/ת (קרבת דם בדרגה ראשונה או שניה, כגון הורים, אחים ואחיות, סבים, קרבה זוגית, חבר/ה או קרבה בעבודה "סדירה") ורצף זמן. כמוכן, המתעלל/ת יכולים להיות רק אנשים שמשמעותיים לקרבנות. רק דמות משמעותית לזולת יכולה להפעיל עליו התעללות רגשית סמויה. ובצורה של "הפוך על הפוך", כל מתעלל/ת רגשי סמוי/ה בדרגת קרבה גבוהה, הופכ/ת לדמות המשמעותית ביותר בחיי הקרבן. המתעללים הסמויים הפכו את שיטת הגסלייטינג (עמעום-הדעת) לדרך חיים, לטבע שני שלהם ועל עקרונותיה הם מנהלים ומתנהגים בחייהם בשוטף. קשה עד בלתי אפשרי לאבחן מתעללים רגשית סמויים, בשל יכולות ה"משחק" והעמדת הפנים שלהם - גם פסיכולוגים, פסיכיאטרים ומטפלים מנוסים ואנשי מקצוע לעילא, מולכים שולל. אפילו הקרבנות עצמם מתקשים או כלל לא מודעים/ערים להתעללות שהם עוברים (כמו צפרדע חיה שמכניסים לסיר מים ולאט-לאט מעלים את הטמפרטורה של המים עד לרתיחה. - הצפרדע מתבשלת למוות לאיטה מבלי לנסות לברוח...). קיימות מספר שיטות ודרכים להתעללות רגשית סמויה. עמעום הדעת (גסלייטינג) היא היעילה שבהן. השפעותיה החמורות לא חולפות או מתפוגגות מאליהן, גם אם המתעלל/ת נפטרו או "נעלמו" מחיי הקרבנות. כן חשים הקלה, אך כבר "מתוכנתים" להגיב ב"כניעה" ותוך מחיקה וביטול עצמי כלפי דמויות משמעותיות אחרות/חלופיות, הנתפסות בעיניי הקרבנות, בטעות, כדמויות "סמכות".

חרם, נידוי - ostracism

חוסר/העדר יחס לאדם. זה מתבטא בשתיקת ניכור (לא לדבר אתו/ה ולא לענות), התעלמות מעצם קיומו של אדם וצרכיו, להתייחס לזולת כ"אל אוויר". (שתיקת ניכור יכולה להימשך שעות, ימים, חודשים ושנים). כמובן שקיימת האפשרות ל"חרם חלקי/משתנה", כמו במצבים של שימוש בשיטת העמעום - גסלייטינג: דבריו, רצונותיו, מחשבותיו, מאוויו, חלומותיו וזכרונותיו של אדם "לא קובעים"/" לא רלוונטיים" אם הם לא תומכים באמונות, בערכים, בצרכים וברצונות של מי שמשתמשים בשיטת עמעום הדעת, גסלייטינג . ו"כן קובעים", אם זה "מתאים" למעמעמ/ת!
נידוי וחרם מוכרים ומיושמים גם ביהדות, ככלי להוציא אדם מכלל הציבור. כלומר, למרות היותם חיים, מפסיקים להתייחס
לקיומם: לדבריהם, מעשיהם, צרכיהם, רצונותיהם...
חרם/נידוי/שתיקת ניכור, שתיקה כעונש, *שתיקה עוינת, מהווים את פסגת ושיא ההתעללות הרגשית.

"מוּמָרים" - ילדים מוּמָרים = ילדים שנפגעו מניכור הורי

המונח ילדים מוּמָרים, נועד להבהיר למחוקק בישראל ולציבור הרחב את המשמעות של התופעה המוכרת בעולם כ"ניכור הורי". קיים בלבול מסויים בשפה העברית, כשמדובר בהטיית הפועל נ.כ.ר. - היות שכשאומרים שמישהו מנוכר לאחר, ניתן להבין שהמדובר ברצונו החופשי של המנוכר - בחירה חופשית על רקע אירועים ו/או חוויות ותחושות שליליות, ש"מצדיקות"/"מסבירות" את רמת  העוינות הנדרשת, כדי להתנכר לאדם אחר. במצבים של ניכור הורי, מדובר בילדים ש"מחקו" את אחד מהוריהם מחייהם, תחת השפעת "טפטוף הרעל" והעוינות של ההורה שמשפעל/ת אותם. הפועל ה.מ.ר. והטיותיו מצביע על כך, שהיחס העוין של הילדים כלפי אחד מהוריהם אינו נובע מרצונם החופשי, אלא מתהליך דמוי "שטיפת מוח"שיושם ע"י ההורה (אבא או אמא) המסית/ה. ילדים אלה "מדקלמים" בפועל את עמדות, אמונות השווא, הערכים והתפיסות המעוותוים והחולניים של  ההורה המסית/ה. כמו "ילדים" בוגרים שנשאבו לתוך כת ומדקלמים את הדוקטרינות של מנהיג הכת. המונח מומרים רומז על רמת הפגיעה והנזקים שילדים חווים מידי מבוגרים, בעלי הפרעת אישיות מקבוצה ב' של הפרעות האישיות (שמופיעות ב- DSMV). המדובר בהתעללות נפשית בילדים העוברים מיום לידתם מניפולציות רגשיות שנועדו להמאיס את ההורה הבריא/ה והאוהב/ת עליהם ולהאדיר את ההורה המסית/ה. פנו למאמר באתר לפירוט והסבר רמת הפגיעות והנזקים הוודאיים של * ניכור הורי בילדים, או גללו כלפי מעלה להגדרה על *המרת תפישת המציאות - perspecticide בקרב כל מי שחוו/חווים התעללות רגשית לאורך זמן. אין פלא שאת מומרי ספרד בעתות האינקוויזיציה כינו גם "אנוסים".

 הפרעה (דלוזיונית) מסוג של מחשבות שווא בלתי ביזאריות -Delusional Disorder

(עד לאחרונה, כינו זאת פרנויה מסוג של מחשבות שווא בלתי ביזאריות)

קשה מאוד "לגלות"/לשמוע/לזהות מחשבות שווא בלתי ביזאריות ו/או לייחסן לפרנויה. שזו פתולוגיה נפשית. קשה עוד יותר לייחס פתולוגיה מסוג של הפרעה דלוזיונית להורים ו/או לבני זוג, ועל אחת-כמה-וכמה, קשה לייחס הפרעה דלוזיונית לילד/ה אהובים. זאת היות שמחשבות שווא בלתי ביזאריות בד"כ נשמעות כמו דעה רווחת כלשהי (דעה שגויה או דעה קדומה), שמקובלת למדי, כגון: אנשים עשירים הם קמצנים, ילדים יחידים קשורים לסינור של אמא שלהם, בלונדיניות הן טיפשות, אנשים שעשו קריירה הזניחו את ילדיהם ועוד. להורים בעלי הפרעת אישיות נרקיסיסטית/גבולית (בין אם לאבא ובין אם לאמא) רמות גבוהות של מעין הפרעה פרנואידית מסוג של מחשבות שווא. (כגון, התינוק/הילד/ה תפסו את מקומי "הלגיטימי" בלב ההורה השני/ה...). מחשבות שווא בלתי ביזאריות מושתתות על מוסכמה חברתית "כלשהי", המהווה בפועל דעה קדומה רווחת ולכן כה קשה "לקלוט" את הפרנויה - קושי שאופייני לא רק בקרב כלל הציבור, אלא גם בקרב אנשי מקצוע ומטפלים רגשיים/נפשיים קליניים מובילים, ובקרב משפטנים ושופטים. (מחשבות שווא ביזאריות, שקל לזהות, הן מחשבות רדיפה הזויות, כגון: "אלוהים אמר לי ש...", "אשתי/בעלי מרגלים", "הממשלה שתלה בביתי מצלמות נסתרות", "בסתימה שבשן שלי יש מכשיר הקלטה", "אני המשיח"... ועוד).

מחשבות שווא בלתי ביזאריות אופייניות ומאפיינות גברים ונשים בעלי הפרעת אישיות נרקיסיסטית ובעלי הפרעת אישיות גבולית. לבעלי שני סוגי ההפרעות הללו פרנויה שכזו, שעשויה להחריף ככול שגילם עולה.

הבעייה החמורה המתלווה לפרנויה מסוג זה נעוצה בהשלכות שלה על הקרובים להם ביותר - מי שחיים אתם/לצדם לאורך זמן, לרוב יפתחו אף הם פרנויה מסוג של מחשבות שווא בלתי ביזאריות - זה מה שקורה לילדים שנוכרו (ילדים מנוכרים למי מהוריהם) וזה גם מה שעשוי לקרות מתישהו לבני /בנות זוג שהקימו אתם משפחה. הללו יפתחו כלפי אותם נשים, גברים וילדים (שהפכו לנלעגים בפי המתעללים), ושלא מדעת, פרנויות זהות לאלו של המתעלל/ת.

מניפולציה רגשית - (manipulation (emotional

שִׁפְעוּל רגשי (משפעל/ת רגשי/ת) או, שִׁפְעוּל רגשי זדוני (שנועד לניצול). בעברית למילה "מניפולציה", בהבט הרגשי, יש הקשר שלילי (למרות שגם פרסומות מהוות בהגדרה מניפולציה רגשית... ואפילו בקשה פשוטה מאדם להעביר לך את המלחייה...). מניפולציה נועדה לגרום למשהו לקרות. זו נקיטת צעדים ל"הפעלת" משהו או מישהו לרצונך. ולכן מניפולציה בלועזית, פירושה בעברית מתרגם ל שִׁפְעוּל.

ספר "ההוראות" העולמי בפסיכיאטריה - Diagnostic Statistical Manual - DSM

ספר ההדרכה של אגוד הפסיכיאטרים האמריקנים לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות מהווה את "ספר התנ"ך העולמי" לעוסקים בפסיכיאטריה ובבריאות הנפש. המדריך מתחדש מעת לעת ומכיל אבחנות והגדרות בתחום הנירולוגי/עצבי ובתחום הפסיכיאטריה. ה- DSM משמש את כל אנשי המקצוע, ברחבי העולם המערבי: הגדרותיו מהוות את אבן הבוחן, הן בתחום המשפטי והן בתחום הטיפול הנפשי/רגשי והניורולוגי. הסיווגים שבו נועדו לאבחנות פסיכיאטריות ו/או נוירולוגיות ומשמשים קלינאים, לצורכי חינוך ומחקר רפואי וביולוגי, בתחום הפסיכולוגי ובריאות הנפש וכן בתחומי מנהל ומשפט.

סרקזם

שפה מלגלגת, עוקצנית ואירונית, שנועדה להביע בוז ושאט-נפש.
נוסח השימוש בשפה ו/או גוון הקול (האינטונציה) שמתלווים לה. לעג מר ועוקצני.
לא פעם, סרקזם מתלווה לחיקויים משפילים או מבזים של אדם אחר. סרקזם יכול גם להופיע כמילה בודדת, כגון "נסחפת..."(כאשר מבהירים לדובר/ת שהם "לא אמינים", למשל, תוך כדי ביטול במחי יד ובמילה בודדת את סיפורם.

עמעום , עמעום הדעת - Gaslighting

כשמשתמשים במונח בהקשר רגשי, המדובר בעמעום הדעת. פירוש המילה "דעת" זה "הפנמה".  כלומר, המדובר בעמעום הדעת, פגיעה ביכולת העיבוד המשלבת בין ההכרה, ההיגיון והרגש, המובילים להפנמה. הפגיעה היא...  להמשך קריאה >

כשאדם מדבר בצורה מעומעמת, קשה מאוד להבין למה בדיוק הוא מתכוון. אנשים שנוטים שלא לומר דברים בצורה ברורה ומפורשת, אינם רוצים ו/או מתכוונים להתחייב לדבר-מה וברור שהם מודעים לסגנון הדיבור שלהם. הוא אכן נועד להותיר את השומע ב"ערפל", במצב של חוסר וודאות או בלבול ובו זמנית להוות פתח עתידי לאדם המתבטא במעומעם, לסגת מכל מה שניתן היה לפרש כהבטחה או הסכמה כלשהי.

פוסט טראומה - PTSD  - תסמונת פוסט טראומה/טית ו*פוסט טראומה מורכבת CPTSD

במצבים של חוויה/ות טראומטיות ו/או עדות לטראומה, חווה המערכת האנושית הלם/שוק. בין אם החוויה הייתה אישית ובין אם נצפתה ע"י האדם. בין אם מי שנפגעו מודעים לכך שחוו או היו עדים לטראומה, ובין אם המצב הטראומטי נקלט בתת-מודע שלהם. בהשפעה המיידית של ההלם, מתקבלים באדם מסקנות ולקחים "גורפים" לכל חייו/ה. מסקנות ולקחים אלה, שלא מדעת, מיושמים בכל הבט של החיים ומשפיעים על איכות החיים של הנפגעים מאותו רגע ואילך. הם מובילים לשינוי בהתנהגות של האדם, של תהליכי החשיבה של האדם, ביכולות לעיבוד רגשי ושכלי של מצבים ונתונים (כי גם אם המצב הטראומטי היה חד-פעמי ולרגע קל, הוא מתקבע במוח של מי שחוו ושנפגעו ממנו ישירות או חזותית, כמצב נתון של החיים. כהנחת יסוד בסיסית). בני אדם שנפגעו מ-PTSD חווים קשת של בעיות בתחום הערות והשינה, חיים קבוע בלחץ רגשי/נפשי, המערכת החיסונית שלהם נפגעת, מפתחים בעיות ומחלות גופניות ועוד. נפגעי PTSD מכל סיבה שהי, חיים ב"מודוס הישרדות" שלא מדעת, גם אם אין לו כל אחיזה במציאות או בסיס כלשהו בחיים הרגילים (כפי שהם נחווים ע"י אנשים שלא חוו כל טראומה, ביום-יום ו/או בסביבה המיידית שלהם). 

CPTSD, פוסט טראומה מורכבת "זוהתה" לפני כעשור בלבד. במצבים של CPTSD הטראומה היא מכוונת, לאורך זמן של חודשים ושנים ו"מעשה ידי אדם"בלבד. ילדים ומבוגרים שחוו התעללות ממושכת כלשהי, בין אם גופנית, מינית או רגשית, חיים במצב של CPTSD שלא במודעות וה"מצפן" הפנימי שלהם נפגם. ללא טיפול, איכות חייהם תלך ותדרדר.
להרחבת הידע והמידע בתחום, עברו למאמר>

פסיבי-אגרסיבי - passive aggressive - חדל אישים אלים

חדל אישים אלים. בד"כהתנהגות המאפיינת  *נרקיסיסטים סמויים ("ביישנים"). אמנם, המילה באנגלית aggressive מתרגמת למילה תוקפנות, בעברית (כאשר ההבדל העיקרי בין תוקפנות לאלימות, מיוחס, בד"כ, לכוונה שמאחורי ההתנהגות. למרכיבי ה"תכנון" והביצוע...). תוקפנות (רגשית ו/או אחרת), במקרים של כוונה ותכנון לצורך רווח אישי, הופכת  לאלימות לשמה!​ הווה אומר, שמי שמתמששים בתוקפנותם ככלי וכאמצעי לשרת את מטרותיהם - נוהגים באלימות.
נ.: חדלת אישים אלימה. ר: חדלי אישים אלימים.

פסיביות

חדלוּת אישים (חדל/ת אישים).

(פרנויה) מסוג של מחשבות שווא בלתי ביזאריות = פרנויה "סמויה" non delusional paranoia

פרנויה מסוג זה עשויה להתפתח (בסבירות גבוהה) הן בילדים והן במבוגרים, החשופים בשוטף ובמשך שנים לגבר/אישה בעלי אחת מהפרעות האישיות הנרקיסיסטיות (נרקיסיסטית, גבולית, הסטריונית ואנטי-סוציאלית). זו פרנויה "סמויה" מהסוג שקשה לגלות, היות שהיא "מופעלת" רק כלפי הקרובים ביותר לנפגעים, המבקשים באמת ובתמים את טובתם. בכל הבט חיים אחר, הנפגעים ממשיכים לתפקד "כרגיל". פרנויה זו אופיינית למדי בקשרים של "טרור אינטימי" (טרור מבית, בין אם בזוגיות ובין אם כלפי הילדים) ו/או במצבים בהם בקשר עם המתעלל/ת התפתחה בנפגעים תסמונת שטוקהולם כלפי המתעלל/ת- והיקשרות טראומטית. הקושי בזיהויה נובע מכך שהמחשבות הפרנואידיות של הנפגעים אינן נשמעות הזויות. לדוגמא: כשאדם מחליט שהוא בעצם ישו - זו מחשבה ביזארית או, כשאדם רגיל לחלוטין, בעל עיסוק "רגיל" לחלוטין מחליט שבאחת הסתימות בשיניו שתלו מכשיר שעוקב אחריו 24/7 ומקליט אותו - זו מחשבה ביזארית... כשילד/ה בטוחים שמי מהוריהם מסרס/ת אותם, או שתלטני/ת, פסיכי/ת, מטומטם/ת... - לא ניתן לשלול זאת על הסף כמחשבה הזויה (כולנו מכירים... או שמענו על מקרים..). או כשאבא או אמא קשישים מחליטים שמי מילדיהם מנסה להחיש את קיצם כדי לגזול את נכסיהם והונם - קשה לשלול על הסף... העניין הוא, שבמצבים של התעללות רגשית סמויה וממושכת, הנפגעים חשופים ביום-יום ולאורך שנים לאמירות ארסיות של המתעללים, הקוטלים ורוצחים את אופיו של כל אדם שאינו חושב כמוהם, ו/או כול אדם שמהווה מבחינתם איום על שליטתם. ולאנשי מקצוע-מטפלים ואפילו סתם חברים ומכרים, שמעולם לא נחשפו לחיים ולנפשות שפועלות ופעלו בחיי הנפגעים, ו/או מעולם לא חוו הסתה יום-יומית כלפי מי מבני משפחתם - ייתקשו לזהות זאת. היות שהנפגעים מפרנויה זו נשמעים אמינים לחלוטין ומתפקדים בכל הבט אחר של חייהם בצורה ואופן בתחום הנורמה והנורמטיבי.
במרבית המקרים של *ניכור הורי בינוני עד קשה מאוד - בילדים ובבגירים מקננת פרנויה מסוג של מחשבות שווא בלתי ביזאריות כלפי ה*הורה המנוכר/ת. במשפחות בהן הבעל או האישה הם בעלי הפרעת אישיות נרקיסיסטית, עשוייה פרנויה מסוג זה להתפתח בבן/ת זוג החפים מהפרעת אישיות. המדובר במעין"שטיפת מוח" איטית ועקבית נגד מי מבני המשפחה ו/או הקרובים האחרים (אחים/אחיות, סבים, דודים ודודות...). במשפחות בהן הקשרים בין האחים/יות מעורערים, סיכוי גבוה שמי מההורים בעל/ת אחת מהפרעות האישיות הנרקיסיסטיות.

*פרספקטיסייד - תפישת מציאות "מומרת" או, המרת תפישת המציאות של הזולת - Perspecticide

מונח זה הוטבע בשנת 2007 ע"י עו"ס משפטי בשם אבן שטרק (Evan Stark), שניסה לתאר מצב בו בנאדם חדל לדעת את שידע. איך אדם מפסיק לדעת את כול שהיה ידוע לו. מצב שכזה הוא תוצאה הישירה מהתעללות רגשית סמויה בכלל, ובפרט מגסלייטינג ושיטות המניפולציה (השפעול) שמופעלות ע"י נשים וגברים בעלי אישיות נרקיסיסטית (מקבוצת המתעללים רגשית הסמויים). השורדים/הקרבנות, הופכים לאסירים של חייהם. אסירים בחייהם.

קוגניציה  - cognition

עם כל הכבוד לאקדמיה ללשון עברית (שבה מישהו החליט לכנותה "צריר הכרני"), קוגניציה איננה "רק" הכרה. זאת מהסיבה הפשוטה שכל תהליך קוגניטיבי מבוסס על שילוב של מספר גורמים: חשיבה, היגיון, תפיסה, קליטה, ערכים/אמונות, חוויות, ניסיון חיים וחושים (כולל אינטואיציה). ובמידה שאיכות אחד הגורמים הללו נפגמת, או "מתבלבלת"/מתעמעמת, נפגמת גם הדעת.
הפירוש המדוייק של המושג/המילה דעת, זה הפנמה.
כלומר, המילה בעברית לקוגניציה היא דעת (ולא הכרה). היות שאדם יכול להיות בהכרה מלאה ובכ"ז לא להתמצא בזמן, במקום או בכל מידע נכון לגבי חלקים מהמציאות בה הוא נמצא וחי.
הרי אומרים: נתבלעה/השתבשה עליו דעתו (ולא נתבלעה עליו הכרתו...)

שליטה מַכְפִּיפָה - COERCIVE CONTROL

הדגש במונח זה הוא דווקא על המילה השנייה, ממנה הוא מורכב. היות שהשליטה נובעת מהכפפת אדם אחד לרצונו/ה של אדם אחר. זו המטרה והתוצאה האולטימטיבית של גסלייטינג. זו המטרה ב"נטו" של ארבעת סוגי הפרעות האישיות של המתעללים רגשית. המטרה "שלהם" היא להכניע את הזולת לרצונם ולצרכיהם. בקשר קרוב וממושך, המושתת על רגשות אהבה והערכה, של אדם המטרה, בפרק זמן של קשר בן מעל מספר חודשים (בין 3 ל-6 חודשים) עם גבר, או אישה או ילד/ה - כולם, כול המתעללים רגשית, בעלי אחת מהפרעות האישיות המנויות באשכול ב' של ה-DSM5 והמפורטות באתר, משיגים את מטרתם! גג בתוך קשר של חצי שנה האוהב/ת אותם מתחילים להתנהל ולחיות את חייו/ה על פי ה"תכתיבים", הרצונות והצרכים של המתעלל/ת - כול זאת שלא מדעת! שלא במודעות ובוודאי שלא מבחירה! פֶּרְסְפֶּקְטִיסייד... כל תפיסת העצמי של "המטרה החיה" משתנה והופכת לאוהב/ת לרועץ...

הוסיפו לתיבת התגובות את הצעותיכם, רעיונותיכם, "הברקות" ומילים משלכם

bottom of page