מילון בעברית למונחים שברגש

מילים ומונחים מתחום הפסיכולוגיה וחיי הרגש

מילון "פסיכולוגית" > עברית
אהבה נכזבת סמויה - Covert Unrequited Love
*אהבה נכזבת סמויה (וכרונית) הינו מצב בו חווים אהבה נכזבת, שלא מדעת. זו תופעה שיכולה להתקיים רק בקשרים של קרבה ואהבה אמיצים ביותר: למי מההורים או לבן/בת זוג (בעל או אישה) שמאוד אוהבים. זו אהבה לבלתי מושגים רגשית, בקשר שריר וקיים.
בעוד באהבה נכזבת רומנטית, כפי שכולנו מכירים אותה, מושאי אהבתנו הם אלה שחותכים איתנו את הקשר, או נותנים לנו להבין, שהם אינם מעוניינים בקשר של אהבה איתנו, במצבים של אהבה נכזבת סמויה, לא רק שמושאי אהבתנו לא מנתקים איתנו את הקשר, או מיידעים אותנו שאהבתנו איננה נדרשת להם - הם "מעודדים" את קיום הקשר שלנו איתם ואליהם, מאחר שהשירותים שאנו מספקים להם רצויים להם ביותר. כלומר, שבעוד אנו מרעיפים על בני/בנות הזוג שלנו מחוות של אהבה, עושים למענם כול שניתן ושלעיל ידינו, אנו גם לרוב מפרנסים אותם, או מנקים, מבשלים, עורכים קניות וסידורים ונושאים במלוא האחריות לגידול ולחינוך הילדים... או כשהמדובר במי מההורים - אלה הם האבא או האמא שלכול רצון, בקשה או צורך שלהם אנחנו נענים: בין אם בליווי, בין אם בלקיחת חלק "מאוד פעיל" במטלות ובסידורים שלהם, קשובים להם ולהוראותיהם ועצותיהם לנו ובטוחים לחלוטין שכול מה שהם עושים או לא עושים למעננו זה רק לטובתנו - אנחנו, מבחינתם "ספקי שירותים"ולהם אין רגשות אהבה אותנתים כלפינו או לנו! הם יודעים להשתמש במילים של אהבה, מימיקה של רוך וחום - אך אין מאחוריהם שום אמת. אלה בני אדם שבפועל לא מסוגלים לחוש אהבה או אמפתיה לזולת, בגלל בעייה/פתולוגיה באישיות שלהם. בדיוק ההורים שלמענם נתאמץ, אפילו במחיר "פעוט" של ביטול עצמי וויתור על רצונותינו ונטיות ליבנו ושאיפותינו - ולו רק כדי לזכות באהבתם והערכתם. אלה בני ובנות הזוג שנקטוף למענם את השמש, הירח ואת הכוכבים - וזה לא ישנה. זה לעולם לא יהיה מספיק. בקיצור, זו אהבה נכזבת לאנשים הנוכחים-נפקדים בחיינו. מה שכן או לא נעשה - לא יצליח לעורר בהם רגשות של אהבה. זה לא אישי. זה נעוץ במבנה האישיות שלהם, בחיווטים הרגשיים והמוחיים שלהם!
אהבה נכזבת סמויה מקנה לנפגעיה קיום דומה לקיומם של המכורים לקוקאין (הוכח ואומת בצורה מדעית טהורה, באינספור מחקרים במהלך 3 העשורים האחרונים).
אינטואיציה - Intuition - "תחושת בטן"
אינטואיציה - הינה תחושת בטן, שבד"כ מיוחסת לנשים. מעין ידיעה פנימית או תחושת וודאות שעוקפת את הרציונל. האינטואיציה מתבססת על תפקודים במוח הימני (הצד הקריאטיבי של המוח), אבל נובעת בעיקרון ממידע שמצוי בתת-מודע והצף למודע כ"תחושת בטן" ובמיידי. לפעמים האינטואיציה היא הסקת מסקנות על סמך נתונים מהשטח והתבססות על הניסיון האישי - הכול שלא במודע. קשה עד בלתי אפשרי להסביר רציונלית מנין יודעים את שיודעים, היות, שכאמור, המסקנות והידיעות נובעות מהתת מודע. מיכולת התפיסה שלנו את המציאות.
כשאנו מבינים ו/או קולטים/תופסים/מפרשים את המציאות אינטואיטיבית, אנו נשענים בכבדות על הרגשות שלנו ופחות על ההיגיון ו/או הרציונל. גם הרגשות וגם הרציונל וההיגיון שלנו עשויים להטעות אותנו - היות ששניהם נשענים על הניסיון חיים שלנו, הסביבה בה גדלנו והאנשים להם היינו חשופים ושהשפיעו עלינו. כלומר, האינטואיציה של כ"א מאיתנו מוגבלת למה שידוע ומוכר לנו...
א"נ - (NPD(s - (הפרעות) אישיות נרקיסיסטית
Narcissistic Personality Disorders הינו מושג בעגה המקצועית של פסיכולוגים ופסיכיאטרים, בהתייחסם להפרעות האישיות של המתעללים רגשית הסמויים - 4 סוגי הפרעות האישיות שבקבוצה/אשכול ב' של ה-DSM.
אמנם, נרקיסיסט/ית הם בעלי הפרעת אישיות זו (לרוב קשה לאבחון, בשל יכולתם לשכנע את עצמם ואת זולתם בשקרים ובדימוי, שהם מציגים), אך לכול המתעללים רגשית הסמויים מאפיינים נרקיסיסטיים, בדרגות ובשילובים משלהם.
NP -אישיות נרקיסיסטית (א"נ): נשים וגברים בעלי מאפיינים נרקיסיסטיים. גם לאנשים הסובלים מהפרעת אישיות גבולית, הפרעת אישיות אנטי-סוציאלית/סוציופאטים או, הפרעת אישיות היסטריונית - אישיות נרקיסיסטית.
יש להבדיל בין האבחנה של 'הפרעת אישיות נרקיסיסטית' לבין א"נ/אישיות נרקיסיסטית. באנשים בעלי אישיות נרקיסיסטית רמת התכונות וההתנהגויות של בעלי הפרעת אישיות נרקיסיסטית גבוהה (רק שהתמונה הקלינית שלהם טרם "זכתה" לאבחון ספציפי, או לשיוך למי מהפרעות האישיות של המתעללים רגשית).
איכות רגשית - EQ - Emotional Quality
כפי שניתן לאמוד את ה-IQ (איכות ורמת האינטלקט השכלי של אדם), כן ניתן לאמוד את ה- EQ שלו. רמת ה-EQ נמדדת ונאמדת בעיקר ע"פ היכולות להתמודד עם מצבים של תסכול, אכזבה ומפחי נפש, ויכולתו/ה של אדם לדחות סיפוקים (הבגרות והבשלות הרגשית/נפשית) שלו/ה. ככל שה-EQ גבוה יותר, כן גבוהות איכויות הנתינה, התמיכה, האמפתיה והכישורים החברתיים שלו/ה. וכמו שסביבה דלת גירויים שכליים מורידה את ה-IQ המולד וזה שהתפתח, כן בסביבה רגשית "מעושה", בלתי תומכת בפועל (אלא רק מהשפה אל החוץ), דלה בקשרים, במגע אישי ובאינטימיות - תיפגע, תתכרסם ותופחת רמת ה-EQ של האדם.
אינטונציה - intonation
לפי האקדמיה ללשון עברית, פירוש המילה 'אינטונציה' הוא הַנְגָּנָה. בפועל המדובר בגוון הקול של הדובר/ת: הדגשה של מילים, עליות ו/או ירידות במנעד הקול, הדרך בה מיישמים בזמן הדיבור את סימני הפיסוק שבכתב ונימת הקול (כגון תהיה, תדהמה, לגלוג, הסכמה, חיוך, עוקצנות, ציווי, חוסר סבלנות וכו'). נימת הדיבור 'עוטפת' את המילים שנאמרות ומקנה לנאמר את המשמעות, שמאחורי פירושן המילולי של המילים שנאמרו. לדוגמה: "באמת?" (פליאה, ספקנות), "באמת!" (פסקנות), "באמת..." (הצטדקות).
אינפנטיליות/אינפנטילי - infantile
ילדותיות. כשמשתמשים במונח בהקשר לאדם מבוגר/בוגר, הכוונה היא שלילית. מצופה מילדים קטנים שיהיו והתנהגו בצורה ילדותית, שמתבטאת בהעדר יכולת לדחות סיפוקים ותחושת זמן לא בשלה (ילדים קטנים ופעוטות מתקשים להבין את מושג הזמן ומבחינתם, לדוגמה, בשבוע הבא יכול להתפרש כ"מחר" או "עוד מעט". גם דקות או שעה מתפרשים אצלם כ"נצח", בעיקר אם הם ממתינים למשהו שרצוי או חשוב להם.
מצופה מילדים שילמדו, עם הגיל, להתמודד עם הצורך בדחיית סיפוקים ושיבינו את מושג הזמן. התקפי זעם של ילדים (שמשדרים תסכול ואלימות על כך שמבוקשם לא ניתן להם במיידי או כלל לא יינתן להם) הם שיקוף של העדר בשלות רגשית/יכולת נמוכה להתמודד עם המציאות).
באנשים שסובלים מאחת מארבעת הפרעות האישיות, שמפורטות באתר, בין השאר, צורך בלתי נשלט "לשלוט במציאות", בסביבה ובסובבים... צורך אינפנטילי/ילדותי שבא לידי ביטוי בכל אחד ואחת מהם אחרת. בנשים (ומעט הגברים) שסובלים מ*אישיות היסטריונית, מהווה אינפנטיליות/ילדותיות המאפיין העיקרי: התקפי זעם, בכי, "חולשות" דימיוניות וצורך נואש לתשומת לב 24/7. קשה עד בלתי אפשרי לרצות אותם לאורך זמן בשל הקפריזיות (תנודות חדות במצבי הרוח, בצרכים וברצונות שלהם).
אסטרטגיה - strategy
תכנית פעולה, מתוכננת ומחושבת (שנועדה בד"כ לטווח ארוך), לצורך השגת מטרה/ות.
בניגוד למסקנה ה"מתבקשת"/בסתירה לאינטואיציה - counter-intuitive
בניגוד לתגובה האינטואיטיבית שלנו. counter זה 'נגד', intuitive זה 'אינטואיטיבית'/תחושת הבטן. אכן קיימים מצבים בהם יש לחשוב ולנהוג ההפך ממה ש"מרגיש לנו נכון/טבעי" לטובתנו ולטובת הכלל (כי לנוכח נתונים מסויימים, קיימת מעין "אחדות החשיבה/המחשבה האנושית"). לדוגמה: * אם כולנו רואים ילד קטן מתרפק על מי מהוריו וזוכה לחיבוק ולמילות של אהבה, רובנו ככולנו נגיע למסקנה האינטואיטיבית/"המתבקשת", שאנו עדים למערכת יחסים אוהבת ו"טבעית"בין הורים לילדיהם. אם יעמדו לפנינו שני אנשים, האחד משדר נינוחות ורוגע, מדבר מתוך שיקול-דעת, ארשת פניו נעימה, נשימתו קצובה ובקולו אין עליות וירידות חדות, בעוד שלידו יעמוד אדם נסער, שדיבורו פחות "סדור" ומהוקצע, שנדמה כי הוא קופץ מעניין לעניין, שפת גופו "תזזיתית-משהו", ידיו וזרועותיו נעות להדגשת דבריו , קולו עולה ויורד - "אינסטינקטיבית/אינטואיטיבית" רובנו ככולנו נגיע למסקנה ה"מתבקשת" שהאדם הנינוח יודע על מה הוא מדבר. לעומתו, ייצור בנו הנסער את ה"רושם המתבקש", שהוא אדם עצבני ובלתי נעים, במקרה הטוב, וקרוב לאבדן שפיות במקרה הפחות טוב. למי מהם ניטה להקשיב יותר? אינטואיטיבית? במי מהם ניטה יותר לתת אמון, אינטואיטיבית? העניין הוא. שבמצבי חיים מסויימים, דווקא ה"נינוח/ה" והמהוקצעים הם הפושעים/המתעללים ואילו הנסער/ת הם הקרבנות. מי מכם היה נשאר נינוח ורגוע אילו גילה ש"שתו לו, לקחו לו, הרסו לו..."?
* במצבים של ניכור הורי, הילדים מתרפקים על ההורה המתעלל והמנכר. בפועל אנו עדים לאחיזת עיניים "בהשפעת" המתעלל/ת. והילדים הם קורבנות של אהבה נכזבת סמויה וסינדרום שטוקהולם...
גסלייטינג - Gaslighting
כשמשתמשים במונח בהקשר רגשי, המדובר בעמעום הדעת. פירוש המילה "דעת" זה "הפנמה". כלומר, המדובר בעמעום הדעת, פגיעה ביכולת העיבוד המשלבת בין ההכרה, ההיגיון והרגש, המובילים להפנמה. גסלייטינג/עמעום הדעת פוגע ביכולת החשיבה הרציונאלית בשל הפגיעה בעיבוד הנתונים הרגשיים. זאת אומרת, שהנפגעים לא מאבדים את היכולת הרציונאלית/שכלית שלהם, אלא "רק" את יכולת שיקול דעתם המלאה, בכול הנוגע לרגשותיהם. היעילות של שיטת הגסלייטינג מגיעה לשיאה בתוך גג שנה של קיום קשר משמעותי עם הזולת שמשתמש בגסלייטינג: אבא, אמא או קרובי משפחה מדרגה ראשונה ושנייה, בני/בנות זוג, חברים, מנהלים וכו'. זו גם הסיבה העיקרית לכך שגברים ונשים משכילים ונבונים, נשארים במערכות יחסים של התעללות נפשית/רגשית - הם "רואים" במפעילי השיטה את מי שהכי (מכול נפש חיה), רוצה ופועל לטובתם ... להמשך קריאה >
דיסוננס קוגניטיבי - cognitive dissonance
לפי האקדמיה ללשון עברית "צְרִיר הַכָּרָנִי".
אין לי מושג מדוע האקדמיה "הרגישה צורך" לתת פירוש נוסף (ו"מופ_ץ" להפליא), אם כולנו מכירים את המונח בעברית לכך!!! דעה חצויה!!!
ואם מתעקשים "לדקדק" אז בפועל, חוסר הלימה בין רגש לידע זו התנגשות מחשבתית-רגשית.
(מאחר שהפירוש לקוגניציה מורכב ממספר גורמים וכמכלול, המדובר בדעת/הפנמה - הרי שבתיאוריה היה ניתן להמשיך לכנות דיסוננס קוגניטיבי בעברית דעה חצויה. או בפשטות "בלבול הדעת". הבעייה היא, שרובנו מייחסים את המושג"בלבול הדעת" לרמה מסויימת של "טירוף"...). גללו למילה קוגניציה.
המרת תפיסת המציאות - Perspecticide
המונח/הביטוי Perspecticide מורכב מהמילה באנגלית perspective (תפיסת המציאות, מהפועל to perceive) ומהסיומת CIDE, שמצביעה על/מבטאת אבדן. המדובר בהמרה של תפיסת האני של אדם (נשים גברים וילדים) על כל מרכיביה (ערכים, עמדות, אמונות וכו'), המתרחשת לאט, לאורך זמן ובמשך קשר קרוב של הקרבן לשיטת הגסלייטינג ולהתנהגויות נוספות של נשים וגברים בעלי אישיות נרקיסיסטית. המרה שכזו איננה מחייבת הפעלה של אלימות גופנית כלשהי, ו"מספיקה בהחלט" חשיפה ממושכת לסגנון ביטוי מילולי ולשפת הגוף והפנים (מימיקת הפנים) של המתעללים רגשית הסמויים. כמו בכל מצב של המרה - ה"שינוי" מתבצע על ידי גורם חיצוני ולא ע"י המושא שמומר... גסלייטינג היא אחת השיטות המובילה לפרספקטיסייד (התוצאה לחשיפה ממושכת של התעללות רגשית סמויה). תפיסת העצמי משתנה, כול הפרשנות של מי שנפלו קרבן (שרדו התעללות רגשית/נפשית סמויה) משתנה, ובשל כך נפגעת יכולת קבלת ההחלטות שלהם (למען עצמם) בצורה אנושה. הנפגעים הם שורדים/קרבנות של *שיטות שפעול/מניפולציה נרקיסיסטית. המציאות, כפי שהייתה מוכרת להם "הומרה" והם לא יודעים את מה שהם יודעים". בני אדם שחוו התעללות נרקיסיסטית הופכים להיות אסירים בתוך חייהם. כלומר, ש*פרספקטיסייד זו תוצאה ישירה של גסלייטינג ושיטות הפעולה של ארבעת סוגי הפרעות האישיות, המרכיבים את קבוצת המתעללים רגשית הסמויים.
הִקָּשְׁרוּת טראומטית - Trauma Bonding
המונח Trauma-Bonding מתייחס לקשר רגשי חזק מאוד שנוצר במושא ההתעללות (בנפגע/ת) כלפי המתעלל/ת, בשל מעגל האלימות (המילולית/רגשית). בצורה פרדוקסאלית, ברוב המקרים הנפגעים כלל לא מודעים להתעללות, או לתהליך ההזדהות שלהם עם המתעלל/ת.
הִקָּשְׁרוּת טראומטית נוצרת אצל כל מי שעוברים התעללות רגשית מידי דמות משמעותית ו/או סמכותית בחייהם. משתי סיבות עיקריות: לפירוט >>> *בעמוד ההרחבות.